Gledesspredere

Ungdom trenger arbeid, de eldre trenger aktivitet og kommunen trenger arbeidskraft. 30 ungdommer under 18 år jobber som gledesspredere i Søgne kommune

Det er stor aktivitet i hagen utenfor Søgne Omsorgssenter i sommer. Gledessprederne hjelper de gamle når ballspillet går i stå, de prater med dem, går tur med dem og applauderer når noen får lyst til å jodle. Foto: Britt Glosvik Kommunal Rapport

På jobb i stedet for å sove

I hagen utenfor Søgne omsorgssenter er det ballspill på gang. Noen ganger treffer ballene i nettet, andre ganger triller de mellom rullestolene eller havner i buskene. Å treffe blink er ikke alltid like lett når hender og hode ikke er som de engang var. Men seks langbeinte ungdommer ordner kjapt opp slik at spillet kan fortsette. Ungdommene har sommerjobb som gledesspredere. Fire timer tre dager i uka i tre uker skal disse og 24 andre gå tur med, spille med, prate med, lage frokost til, være sammen med beboerne.

– Det er kjempegreit å være på jobb i stedet for å sove, sier 15 år gamle Jakob Thompsen. Han og broren Jonas (18) er begge gledesspredere på omsorgssenteret.

– Det er en veldig givende jobb, jeg får igjen glede og erfaring. Du ser at folk blir glad for å se deg, sier eldstebror, som går på barne- og ungdomsabeiderfag på videregående. Han har lyst til å bli lærer. Eller? Uansett har han bestemt seg for å jobbe med mennesker.

– Jeg vil være den ene for folk.

Da yngstebror hørte om denne muligheten for sommerjobb, tenkte han «bingo». Etter ei uke som gledesspreder, vurderer han nå sterkt å søke på helsefag etter 10. klasse.

–  Når jeg gleder andre, har jeg det gøy selv, sier han.

Tenker langsiktig

Flere andre kommuner, blant annet Færder, Songdalen, Krødsherad, Modum og Halsa, tilbyr sine unge under 18 år tilsvarende jobber på sykehjemmene noen uker i sommer.

«Vi vil gi ungdom verdifull erfaring, og tenker langsiktig», kommenterer kommunaldirektør Hilde Kari Maugesten i Færder i en undersøkelse Kommunal Rapport gjorde i vår om sommerjobbtilbud til de under 18 år.

62 prosent av kommunene har tilbydt sommerjobber til denne ungdomsgruppen som et etablert tilbud i over ti år, men i 25 prosent av kommunene er det ikke noe eget sommerjobbtilbud for ungdom under 18. Dette forklares med krav om førerkort eller manglende ressurser. Noen har hatt tilbudet tidligere, men de har fjernet det på grunn av nedskjæringer.

Samarbeid

I sommer jobber 30 ungdommer som gledesspredere i institusjonstjenesten i Søgne. Dette er et samarbeid mellom NAV og kommunen. I tillegg har to personer i arbeidsutprøving og praksis deltatt i planleggingen for å få prosjektet opp og gå. Alle ungdommene som søkte på jobbene ble innkalt til intervju, arbeidsklær har blitt produsert, opplæring har blitt gitt og utstyr til aktiviteter har blitt innkjøpt. De unge har også fått én dags opplæring og blant annet lært om hygiene, taushetsplikt og hvordan møte personer med demens.

– Det er mye jobb, man må virkelig ønske å få det til, sier enhetsleder Kari Beate Johnsrud, som tok med seg ideen fra Songdalen der ungdommen har hatt et slikt jobbtilbud i 5-6 år.

Hun vil absolutt anbefale andre kommuner å gi et slikt tilbud.

– Det er et kinderegg, sier hun, og ramser opp lag på lag:

Sommerjobb til ungdom, de eldre kommer seg ut og får møtt unge, de unge møter eldre gjennom aktivitet og det er avlastning til de fast ansatte.

– Dessuten ønsker vi å påvirke ungdommene til å velge et fag som kommunen har bruk for

Bevilget penger

Kommunestyret i Søgne bevilget 100.000 kroner til prosjektet.

Ordfører Astrid Hilde (Ap) mener gledessprederprosjektet er et godt tiltak.

– Det er en god ide å la lokal ungdom prøve seg i arbeidslivet og samtidig kunne tilby de eldre mer innhold i en stille tid. Det var bred politisk enighet om å prøve ut dette.

– Hva med somrene framover?

– Hvis dette viser å være så vellykket som det ser ut til, så er dette en ide vi vil selge inn når vi skal gå sammen med Kristiansand.

Litt usikre

I hagen i Søgne sitter August Fredriksen (15) og prater med en av beboerne. Han skal begynne på idrettslinja på videregående til høsten, men kan egentlig tenke seg å jobbe i et omsorgsyrke i framtida.

– Det er gøy å finne på ting med de eldre.

Andrea Flatlid på 16 og Ibbsa Tolla på snart 17 er iferd med å pakke sammen baller og kurver. Der er mer usikre på om helsefag er noe for dem .

– Dette er en grei jobb, men jeg vet ikke helt, sier Andrea.

Ibbsa ser for seg en framtid i politiet.

Sola skinner varm over hagen og etter en time med aktiviteter, triller de yngre de eldre inn i skyggen. En vil ha et glass vann, en annen begynner å jodle.

– Vi merker at de eldre har det greit når det er aktivitet. De smiler, men etter en time er de trøtte, sier Helene Skeie Eriksen, som er aktivitets- og frivillighetskoordinator og en av drivkreftene bak prosjektet i Søgne.

Anbefaling til politikerne

Ungdommene har vært på arbeid i snart fire timer denne dagen og klokka nærmer seg 13. Jakob Thompsen står på kjøkkenet og smører brødskiver til dagens suppelunsj. På verandaen utenfor sitter en eldre dame og røyker. Hun banker hardt i vinduet.

– Kaffe! Unge mann!, kommanderer hun.

Like etter har hun en rykende kopp i hånda.

– Jeg har anbefalt to andre å søke jobb her til neste år, smiler Jakob.

Han kommer også med en anbefaling til politikerne.

– Kanskje kan dette tilbudet utvides til å gjelde barnehage og SFO også?

Artikkel gjengitt

Artikkel og bilde er gjengitt fra kommunal rapport

Publisert: 12.07.2018 09:37
Sist endret: 12.07.2018 09:51