Underskrev intensjonsavtale

Ordførerne i Birkenes, Kristiansand, Lillesand, Songdalen og Søgne skrev 18. februar under intensjonsavtalen om å lage en ny kommune.

Historisk dag

På møtet mellom forhandlingsutvalgene ble også mandatet til fellesnemnda endelig vedtatt.

Intensjonsavtalen

Fellesnemndas mandat

– Dette er en historisk dag og et viktig skritt på veien mot å bygge en ny kommune. Dette markerer slutten på en krevende og konstruktiv prosess. Samtidig er det begynnelsen på en spennende fase med folkeavstemning og innbyggerdialog, sier ordfører Harald Furre i Kristiansand.

Songdalen-ordfører Johnny Greibesland har ledet arbeidet med forhandlingene. Også han er fornøyd med det han har signert på.

– Det har blitt en god avtale, og jeg er godt fornøyd med resultatet. Nå begynner den store jobben med å informere innbyggerne om innholdet, sier han.

Birkenes-ordfører Anders Christiansen har ikke bestemt seg for om han vil stemme ja eller nei til en ny kommune. Men han mener avtalen er veldig god for sin kommune.

– Vi har nådd en milepæl og har framforhandlet en veldig god avtale for Birkenes. Nå har jeg skrevet under på at avtalen skal ut på høring hos innbyggerne, og vi vil ta jobben med å informere om avtalen veldig alvorlig, sier Anders Christiansen.

– Dette er et historisk øyeblikk for en lokalpolitiker. Vi har lagt et godt fundament for en ny kommune det vil være godt å bo og arbeide i, sier Arne Thomassen, ordføreren i Lillesand.

Søgnes ordfører, Astrid Hilde, har vært sentral i arbeidet med å skrive og formulere avtaleteksten.

– Jeg er utrolig glad og lettet. Det er godt å ha kommet så langt, etter krevende forhandlinger i en god tone. Jeg vil berømme de andre for at vi har vist forståelse og respekt for hverandres syn. Det er en historisk dag, og jeg føler meg privilegert som får være med på dette, sier Astrid Hilde.

Avtalen går nå til politisk behandling i kommunene.

I begynnelsen av april får innbyggerne i de fem kommunene en informasjonsavis i postkassa. En ukes tid etterpå blir det gjennomført en innbyggerhøring i alle kommunene. 600 innbyggere i Songdalen, 600 i Birkenes, 1200 i Søgne, 1200 i Lillesand og 1600 i Kristiansand blir oppringt med spørsmål om hva de mener om å bygge en ny kommune.

I Birkenes, Lillesand, Songdalen og Søgne skal det også være folkeavstemning. Den blir holdt mandag 6. juni i alle kommunene.

Det endelige vedtaket skal kommune- og bystyrene i de fem kommunene gjøre før 1. juli.

Publisert: 19.02.2016 12:34
Sist endret: 19.02.2016 12:37